Vegan Olmanın Sağlığımıza En Önemli 7 Faydası

Sağlıklı bir vücut için vegan olmanın faydalarını hepimiz duymuşuzdur. Fakat tam olarak bu faydaların ne olduğu konusunda çoğunluk olarak net bir fikre sahip değiliz. Jen Miller isimli blogger bu konuda bizi aydınlatıyor. Bu blog yazımızda vegan olmanın sağlığıma en önemli 7 faydasından bahsedeceğiz.

 

1- Fiziksel Aktivite Kalitesi Yükseliyor

Jen’in belirttiği üzere, “Tenisçilerden vücut geliştirenlere kadar birçok sporcu, performanslarını artırmak için vegan beslenmeyi uyguluyorlar.” Bunun sebebi ise, sebze temelli bir beslenmenin insanlara daha fazla enerji, daha az ağrı ve daha sağlıklı olmak gibi nitelikler kazandırdığı düşünülmesi. The Complete Idiot’s Guide to Plant-Based Nutrition kitabının yazarı Julienna Hever da bu duruma katılarak, bu tarz beslenen atletlerin daha çabuk iyileştiğini ve performanslarını geliştirmek için çalışmalarını maksimum düzeye çekebildiklerini söylüyor.

 

2- Kilo Vermeye Yardımcı Oluyor

Kilo vermek vejetaryenlik ya da veganlık ile çok daha kolay; bunun sebebi ise bu tip beslenme biçimlerinde toplam yağ içeriği düşüktür ve vejetaryenler, vejetaryen olmayanlara göre doymuş yağ yerine çoklu doymamış yağ yeme eğilimindedirler. Jen blog yazısında doymuş yağların başlıca kaynaklarının hayvansal ürünler olduğuna da ayrıca dikkat çekmiştir. Diğer beslenme şekilleriyle kıyaslanınca veganların uyguladığı beslenme şeklinin kilo vermeye daha fazla yardımcı olduğu birçok bilimsel araştırmada kanıtlanmıştır. Fakat veganlık tabii ki sadece kilo vermek için değil, etik açılardan değerlendirildiğinde kişinin kendi tercihleriyle alakalıdır ve bir yaşam biçimidir.

 

3- Migrene Karşı Daha Yüksek Direnç

Kimse migreni sevmez ve migren çoğu zaman kişinin yediği besinlerle doğrudan tetiklenebilir. Jen, “Çoğu migren hastalarına çikolata, peynir ve alkol gibi tetikleyicilerden kaçınması tavsiye edilir.” diye açıklıyor ve “Fakat bir grup araştırmacı düşük yağlı, sebze temelli bir beslenmenin migreni olanlara faydası olabileceğini buldu.” diye ekliyor.

Araştırma için, rastgele seçilmiş 42 migren hastası 26 hafta boyunca ya vegan beslenmiş ya da plasebo almıştır. Vegan beslenenlerin ağrılarında büyük ölçüde azalma ve vücutlarında olumlu anlamda kilo ve kolesterol seviyesi değişimi raporlanmıştır.”

 

4- Veganlar Daha mutlu ve Daha Az Stresli Olabilir

Bilim, vegan beslemenin stres ve anksiyete ile başa çıkmaya yardımcı olduğunu kanıtladı. Jen, blog yazısında 2015’te yayımlanan ve katılımcıların duygu durumları, beslenme şekli ve yaşam tarzı faktörlerini araştıran bir çalışmaya dikkat çekiyor. Bu çalışmada sağlıklı vegan beslenme ve düşük anksiyete seviyesi arasında bir korelasyon bulunmuştur.

Bunun sebebi, et temelli bir beslenme şeklinin doymuş Omega 6 yağ asidi olan araşidonik asit yönünden fazla olması olabilir.” diyor ve bunu hem et hem sebze yiyen (omnivor) 39 kişinin 3 gruba bölündüğü bir araştırmayla destekliyor; kontrol grubu her gün balık, et ve kümes hayvanları tüketiyor. Diğer grup haftada 3-4 kez balık yiyor ama et ve kümes hayvanı tüketmiyor. Vejetaryen grup ise her türlü et, balık ve kümes hayvanı tüketmekten kaçınıyor. “2 hafta sonraki sonuçlar, hem et hem sebze yiyenlerle balık yiyenlerin duygu durumlarının değişmediğini, vejetaryen grubun duygu durumlarının ise önemli ölçüde geliştiğini ortaya çıkardı.

 

5- Vegan Beslenmek Cildinizi Güzelleştiriyor

Papua Yeni Gine’deki Kitava Adası halkıyla yapılan bir araştırmada, sivilceden etkilenen tek bir kişinin olmadığını ve buna beslenme şekillerinin neden olduğu düşünülmektedir. Bu halk, ağırlıklı olarak işlenmemiş, az yağlı bitkisel gıdalarla beslenmektedir. Bu nedenle bilim insanları, uyguladıkları beslenme şekliyle sivilce olmaması arasında bir ilişki olduğunu düşünmektedir.

Araştırma aynı zamanda süt ürünlerinin ve yüksek glisemik yüklü olan gıdaların da sivilceye sebep olabileceğini gösteriyor. Fakat vegan beslenme her ikisini de ortadan kaldırır; deriyi iyileştirir ve daha parlak bir cilde sahip olmanıza olanak sağlar.

 

6- Vegan Beslenmek Vücut Kokusunu Azaltıyor

Yediğimiz yemeklerle vücudumuzun kokusu arasında direkt bir bağlantı olduğunu kim bilebilirdi ki? Jen, yazısında “Vücut kokusu, özelikle koltuk altlarımızdaki ter bezlerinin salınımından etkilenir. Bu bezler vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Vücudumuzdan atılan bu toksinler vücut kokusuna sebep olurlar, bu nedenle yediklerimiz nasıl koktuğumuzu direkt olarak etkiler.” diye açıklıyor.

Kırmızı et, vücut kokusunun temel sebebi olarak düşünülmekte, bunun yanı sıra beyaz un, hidrojenize yağ ve eklenmiş şeker gibi lif içermeyen işlenmiş maddelerle hazırlanmış gıdaların da buna katkısı olmaktadır. Bu tarz besinler vegan beslenmede bulunmazlar.

 

7- Veganlar Daha Düşük Beden Kitle Endeksine Sahip Olabilir

Hepimizin bildiği gibi, sağlıklı bir vücut kitle endeksi; kalp hastalığı, inme, kireçlenme gibi kemik ve eklem problemleri ve aynı zamanda kanser gibi birçok tehlikeli hastalığın riskini azaltarak sağlıklı yaşama ve uzun bir ömre sahip olma şansımızı arttırmaktadır. Çeşitli araştırmalara göre, veganların vücut kitle endeksi değerlerinin diğer beslenme şekillerini uygulayan gruplara göre ortalama veya daha düşük düzeylerde olduğu bulundu.

Kaynak: Gaia Dergi